Moeten we naar één wereldtaal?

Deze TED talk is erg de moeite waard, hier stelt Mark Pagel dat talen zullen proberen elkaar te verstoten, hij vergelijkt taal bijvoorbeeld met onze manier van tijd meten: het 60 seconden/60 minuten systeem is wereldwijd bekend. Ooit zullen we ook een wereldwijde taal hebben, al is het maar om alle vertaalkosten die we steeds maken.Dit sluit ook aan bij een artikel dat ik recent schreef: Eén (internet-)taal?, waarin ik me afvroeg of we niet naar één enkele taal toe moeten. Dit hoeft niet per se te betekenen dat we allemaal maar één taal spreken. Daar zou je tegen kunnen argumenteren dat het tot culturele armoede zou kunnen leiden. Maar ik ben zeker voorstander van het idee dat iedereen één wereldtaal leert, naast zijn of haar moedertaal. Op die manier kunnen we elkaar allemaal, altijd verstaan. We hebben minder vertalers nodig: die kunnen mooie werken vertalen. Maar zakelijk kan iedereen elkaar makkelijk vinden.

Ik vraag me af hoe groot het verschil is dat door een wereldtaal gemaakt kan worden. Zouden mensen elkaar beter begrijpen, als ze weten dat ze altijd met iemand kunnen praten? Zouden mensen meer begrip voor elkaar kunnen hebben, als ze in ieder geval hun taal gemeen hebben? En hoeveel makkelijker zou het zijn om te ondernemen, als je overal in de wereld met iedereen kunt communiceren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.