Aantrekken van talent: nu, of later?

Vanuit mijn functie als Community Manager bij Expand mag ik een aantal keer per jaar een HR directeur interviewen. Dat is een van de leukste dingen die ik mag doen – en uiteraard gebruik ik de interviews ook om dingen te leren die ik zelf interessant vind. Een van de belangrijkste inzichten haalde ik uit mijn interview met Ralph Otte (HR directeur van DAF). Ik vroeg hem over de ‘war for talent’ waar vaak over word gesproken. En hij reageerde dat dit iets van alle tijden is. En dat we het ook niet moeten verwarren met de ‘war for capacity’ die gaande was net voor de aanvang van de crisis.

De war for capacity was van een heel andere orde. Dat was een slag om wie de meeste mensen binnen kon halen, omdat er op alle vlakken tekorten waren. Dat is nu geen issue meer. Maar de war for talent, waarbij de mensen met de beste idee├źn helpen je organisatie en product onderscheidend te maken, die is nog steeds gaande.

Een van de vragen voor organisaties in deze crisis is hoe hier op in moet worden gesprongen. Als de economie weer in de lift gaat, heb je een groot voordeel als je net daarvoor – voor de competitie – bent begonnen met het werven van talent (en, als het echt snel zou gaan, capaciteit). Daar tegenover staat dat als je nu al begint met het aantrekken van talent, maar je datzelfde talent geen uitdaging kan bieden, omdat de markt er niet naar is – en dat blijft langere tijd zo, je het talent ook weer kwijtraakt. Dan is niet alleen je investering weg, maar ook je naam aangetast. Het lijkt allemaal een kwestie van timing.

 

Overigens, een vriend van me heeft een sterke website over het aantrekken van talent: employerbility. Op dit moment staat er een blog over het aantrekken van talent in een crisis bovenaan, doe er je voordeel mee!

One thought on “Aantrekken van talent: nu, of later?

  1. Goed artikel en leuk lijkt me dat HR directeuren interviewen en hun visie op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het is goed dat Ralph Otte (h)erkent dat het aantrekken van talent ook in tijde van crisis moet gebeuren. In dat geval is de link naar de site van Employerbility zeer terecht.

    Overigens heb ik ook weer iets nieuws geleerd. Ik had nog niet van de war for capacity gehoord. Interessante tweedeling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.