Peter Drucker over topsalarissen

Sinds de crisis horen we steeds meer over hoe scheef alles verdeeld is in de wereld. Hans Rosling geeft een fantastisch simpele visualisatie over de verdeling van de welvaart, co2 uitstoot en kindersterfte:

En een van de onderdelen van de discussie zijn de topsalarissen. Waar ik daar persoonlijk vooral benieuwd naar ben is de verantwoording waarom bepaalde functies zo veel meer kunnen verdienen dan anderen. Volgens sommigen heeft dit te maken met het ‘old boys’ netwerk en mimetische begeerte: ‘als jij het hebt, wil ik het ook hebben’ en ‘als jij het mij gunt, gun ik het jou’ – dat er ondertussen mensen ontslagen worden lijkt hier niet mee te spelen.

En nu lees ik toevallig over Peter Drucker, een van de eerste management goeroes, op wikipedia. En hij heeft blijkbaar gezegd:

“Although he helped many corporate executives succeed, he was appalled when the level of Fortune 500 CEO pay in America ballooned to hundreds of times that of the average worker. He argued in a 1984 essay that CEO compensation should be no more than 20 times what the rank and file make — especially at companies where thousands of employees are being laid off. “This is morally and socially unforgivable,” Drucker wrote, “and we will pay a heavy price for it.”

Mooi, niet? Doet me denken aan een artikel dat ik ooit schreef: wat is de maatschappelijke waarde van een functie? Daarin haalde ik een onderzoek aan dat argumenteerde dat de CEO maar 8x zoveel mocht verdienen als de minst-verdienende in de organisatie. Nu is 8x misschien wat weinig voor bijzonder grote organisaties, maar in Amerika verdient de CEO (in 2006) gemiddeld 400x zoveel als de gemiddelde werknemer (dat is dus nog niet eens de minst-verdienende). Dat is een verschil waar je maar moeilijk overheen kunt stappen.

Maar goed, laten we ons op de toekomst richten. Is er een realistische weg waarop we de salarissen van topverdieners en de gewone man meer gelijk kunnen trekken? Moeten we alle balkenende-norm+ salarissen bevriezen voor een aantal jaar? Wat denk jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.